Ahhhh, zuurstof....

Deze morgen werd ik al om 6u wakker en voelde een benauwdheid in mijn borst. Ik voelde me opgejaagd door de gedachte aan de lockdown, door wat ons opgelegd wordt, door hoe heel de wereld momenteel opgesloten zit... ik kan het niet rijmen. Vooral het feit dat ik mijn kinderen en kleinkinderen al een dikke twee maanden niet meer gezien heb, valt me zwaar.

In plaats van te liggen woelen in mijn bed en mijn gedachten nog zwaarder en donkerder te laten worden (your mind is powerful - in twee richtingen!) ben ik opgestaan om te gaan wandelen.

Als ik wandel, zie ik hoe mooi de natuur is en voel en proef ik hoe zuiver de lucht is, zeker 's morgens vroeg.
Door het wandelen word ik rustiger. Ik doe ademhalingsoefeningen in deze ochtendlijke friste en zuig de zuivere lucht diep in mijn longen.
Dit doet zo’n deugd. Ik weet dat dit het beste is voor mijn lichaam èn geest.
Herinneringen aan de lessen biologie komen naar boven. Ongeveer 1/5de van de lucht bestaat uit zuurstof. Zuurstof wordt ons aangeleverd door groene bomen en planten (ook algen!), via fotosynthese. Het fascinerende vond ik de bladgroenkorrels van een blad, die aan een plant de groene kleur geven èn.. hoe wonderlijk: die zonlicht opvangen en kunnen omzetten naar zuurstof. Hoe dit chemisch in elkaar zat, was dan weer niet aan mij besteed. Mijn chemieleerkracht was duidelijk minder attractief dan mijn fysica-leerkracht 😊
Wat een rijkdom is het dus als je in een bos kan gaan wandelen. Een pure zuurstofbom!
Alle functies in je lichaam worden door zuurstof ondersteund. Het zijn in de eerste plaats je hersenen die alle organen in je lichaam aansturen. Je kan je dus inbeelden hoe goed je brein functioneert met een extra portie zuurstof deze dagen, of hoe je darmen blij zijn met beweging in de buitenlucht.

Mij heeft het in ieder geval weer bewuster gemaakt van mijn mentale en fysieke gezondheid en hoe ik er met weinig middelen zorg voor kan dragen.

En nog iets… de zuivere lucht die we inademen is er dankzij minder autoverkeer, geen vliegtuigen.… Ik lees net dat er 11.313 minder doden zijn in Europa door de betere luchtkwaliteit. Da’s toch geweldig nieuws!
Hopelijk kan hier blijvend aandacht aan geschonken worden.
Mijn ritjes met de auto zijn in ieder geval de afgelopen twee maanden serieus gedaald. (Ik houd al een aantal jaren mijn verbruik van km, water, gas en elektriciteit bij)

Ik wens jullie een weekend met véééél zuurstof toe en geef je longen hiermee een voorjaarsschoonmaak! 🌞👏🌬

Het lied dat ik voor jullie heb, kan hier misschien al bij helpen. Leef je uit en zing... dat zet je longen ook open :-) 
Klik maar op de mooie afbeelding van bloesems van de meidoorn.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Christel Putzeys (woensdag, 01 juli 2020 17:35)

    Zuurstof voor onze ziel, mooie inzichten en zalige impressie.