Eindelijk vakantie

We nemen ons voor om twee maanden op een ander ritme te leven. We willen zo graag afstand nemen van de ratrace van elke dag: opstaan, gaan werken, eten maken, bezig zijn met het huishouden, de kinderen of hobby…. Al die bezigheden rond ons, ze houden ons bezig. Ze zijn natuurlijk ook nuttig en nodig.
We grijpen de vakantie aan om de rollen eens om te draaien. We proberen om minder geleefd te worden. We willen nu zelf bepalen waar we onze tijd in steken.
Maar kunnen we eigenlijk wel stilstaan en niks doen? Kunnen we af en toe de stilte toelaten? Zelfs op vakantie plannen we zwempartijen, etentjes, culturele uitstapjes… in. Als je geluk hebt, is er mooie natuur rond jou waarin je uren kan gaan wandelen.
Vaak merk je dat er tijdens die wandelingen in de natuur iets gebeurt met jou. In de koelte van de bossen, met het geluid van vogels en stromend water op de achtergrond, komt niet alleen je lichaam tot rust, maar ook je geest en je binnenste. Je schakelt er als het ware terug naar een lagere versnelling. Er stroomt meer zuurstof door je lichaam, je wandelt aandachtiger en ziet mooie dingen rond jou. Je leeft ervan op!
Raar toch hè, dat door te vertragen in de natuur en door deze rust te voelen, je juist méér het gevoel hebt écht te leven.
 
 
Maar zelfs buiten die momenten in de natuur, is het even nodig en nuttig om het regelmatig eens stil te maken in jezelf.
Rust en stilte stelt je in staat om te voelen wat er diep van binnen in je leeft. Dit kan confronterend zijn want je ontdekt misschien allerlei onrust. Die onrust ontvluchten we door in de ratrace van het leven te stappen of een of andere vorm van afleiding te zoeken.
Hoe kan je aan die onrust voorbij komen en ruimte en stilte ontdekken?
Meditatie kan hierop een antwoord zijn.
 
'Maar wat is mediteren en hoe doe je het?' Die vraag wordt mij tegenwoordig vaker gesteld. 
In een workshop met Tom Hannes, een paar weken geleden, heb ik woorden gekregen, woorden die bij mij resoneren met wat voor mij meditatie is.
Tom Hannes is erin geslaagd om in een workshop van twee uur zijn kijk op meditatie mooi te verwoorden. Op zijn eigen humoristische en praktische manier en vanuit zijn ervaring als boeddhistische monnik, nam hij een groep mensen mee in de 'raadselachtige' wereld van meditatie.
Hij schreef er zelfs een boekje over: "Een kleine meditatiegids". Het vormt een leidraad voor beginners.

Als iemand jou vraagt: 'wat is Liefde?'. Hoe beantwoord je die vraag? 
Met meditatie is het net hetzelfde.
Tom schrijft: 'Het verwijst naar iets dat van groot belang kan zijn in een mensenleven, maar er wordt vaak zo wollig over gesproken dat je je soms afvraagt of er wel echt iets mee bedoeld wordt. Daarom heb ik mijn uiterste best gedaan om enkele basispunten van meditatie zo helder en scherp mogelijk neer te zetten.'

Het boekje kregen we mee op het einde van de workshop en ik heb het in één ruk uitgelezen op een zalig rustig plekje in de natuur.
Ik werd er ook zo blij van om in groep te mediteren. 
Het broedt bij mij eigenlijk al langer om een meditatiegroepje op te starten. 
Deze workshop heeft me een duwtje in de rug gegeven.

Ik wil heel graag SoulCircles organiseren voor iedereen die benieuwd is naar meditatie.

Klik op onderstaande foto voor rustige muziek. Dit kan je helpen om te ontspannen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Stephanie Su (zondag, 15 september 2019 07:40)

    Thank for this awesome blog. Will you also be interested in relaxing piano music? I wrote about it and I hope you can check it out here: https://musicadvisor.com/top-20-relaxing-piano-music-pieces-we-highly-suggest/