Verwonder je!

De  titel van  m'n vorige nieuwsbrief was: 'Dag Schoonheid'. Dit zou weer toepasselijk kunnen zijn, want tussen Kerst en Nieuwjaar is mijn eerste kleinkind geboren. Verrassend een paar weken vroeger dan verwacht. Daarom: welkom Schoonheid in mijn leven... welkom schoonheid van zo'n puur, onschuldig leven. 
Het verwondert me, het doet verwonderen... zo'n klein wonder! Toen ik kleinzoon Oliver in mijn armen hield en hij even zijn oogjes opendeed, werd ik gegrepen…., omver geblazen (gelukkig zat ik)….., diep gepakt door het oogcontact… ik werd erin gezogen als zweefde ik in de zwarte diepte van het heelal… Zo’n puur, nieuw en onschuldig leven is voor mij het HEEL-AL op aarde, o n g e l o o f l i j k!

Even terug naar Kerst zelf, naar de toespraak van de koning. Eerlijk gezegd sla ik er meestal geen acht op. Ik heb de radio zelfs weinig aanstaan, maar nu hoorde ik toevallig zijn toespraak. En eigenlijk vond ik 'm mooi. Hij moedigt ons aan meer met een blik van verwondering naar het Leven te kijken, met een blik die meer ziet dan dat wat er ontbreekt. Ook zegt hij: 

 

"Hoe wij naar de dingen kijken bepaalt ons handelen. Wie met verwondering naar de natuur kan kijken, zal haar ook meer respecteren. En wat waar is voor de natuur, geldt des te meer voor de mensen om ons heen. Achter onze zwakheden en gebreken zit er in elk van ons een rijke innerlijke schoonheid, die het verdient ontgonnen te worden.....
Met verwondering kijken naar de schoonheid van het leven zorgt ervoor dat je zelf beter leeft en dat je anderen kunt helpen het leven beter te beleven.Verwondering wakkert onze creativiteit aan... Dan gaat meteen de deur wijd open voor inspiratie en scheppingskracht. Zo gaat het ook voor de grote uitdagingen van onze tijd, tot en met de toekomst van onze planeet zelf. Alleen met creativiteit zullen wij daar oplossingen voor vinden."

Hij roep op om niet toe te geven aan onverschilligheid en cynisme maar te streven naar onderlinge verbondenheid. Als we samen kiezen voor verwondering, kunnen we veel bereiken in deze woelige tijd.

Los van hoe hij hiernaar kijkt vanuit zijn functie als staatshoofd, gebonden aan zoveel structuren en geplogenheden, spreekt hij woorden die vertrouwen geven, die angst doen verdwijnen en die hoop geven. 
Da's helemaal anders dan dat andere staatshoofd, daar aan de andere kant van de oceaan. Alhoewel hij mij ook inspireert, nl... als díé man zó van alles durft zeggen en doen, wie zijn wij dan om onze schone waarheid niet te zeggen en er voluit voor te gaan?

 
Ik hoop dat beide staatshoofden jou ook op die manier inspireren!
Want we willen ons toch allemaal verwonderen over schoonheid, toch?
Geniet en verwonder je over de schoonheid van de natuur in het volgende filmpje.

Reactie schrijven

Commentaren: 0