Oktober: mijn lievelingsmaand

Twee heerlijke herfstdagen, net in een weekend. Hoe bijzonder is dat! Goed beseffende dat de oorzaak ligt in het feit dat een orkaan een ander deel van de wereld treft, heb ik toch met volle teugen genoten van de warmte van de zon, van de prachtige herfstkleuren en de zoete herfstgeuren.  

Het boek 'De Nieuwe Aarde' van Eckhart Tolle was mijn metgezel op mijn wandelingen. 

'Een nieuwe aarde' is voor mij oa. een groene aarde, met aandacht voor het milieu. Wat dat betreft, ben ik altijd al een groene meid geweest. Net zoals Green Evelien, die ik dit weekend mocht aanhoren op het Retour Festival in Hasselt dat nog tot 22 oktober loopt. Het intrigeert me, hoe zij met haar gezinnetje zo goed en zo goedkoop mogelijk wilt leven, om geen slaaf te zijn van hard werken om een zo groot mogelijk inkomen te verwerven om daarmee dan weer spullen te kunnen kopen die we eigenlijk niet echt nodig hebben enz....

Als ik dit van dichterbij bekijk, besef ik dat onze hele economie hier rond draait. Je haren wassen zonder shampoo bijvoorbeeld, is voor Evelien de normaalste zaak van de wereld. Je gedrag en manier van leven zodanig onder de loep nemen en hier stap voor stap kleine wijzigingen in aanbrengen, dat vind ik een mooie uitdaging, die alleen maar winst oplevert. Zo heb ik net in een workshop geleerd dat klimop in je wasmachine steken, perfect zorgt voor propere (donkere) was!  Dus weg met die P&G- toestanden. (Deze gebruikte ik sowieso al niet) Beter voor het milieu en voor je portemonnee.

'Een nieuwe aarde' is voor mij ook een omdenken op veel gebieden.

Op de radio hoorde ik gisteren nog een ouwertje: 'Both sides now' van Anne Murray, ook prachtig en gevoelig gezongen door Joni Mitchell. Ik vind het een aangrijpende tekst, over hoe je kan kijken naar het leven, naar de liefde... en je de vraag stellen: kan je het leven, de liefde... ooit kennen in zijn totaliteit? 

Eckhart Tolle verwijst hiervoor naar het boeddhisme: 'De vinger die naar de maan wijst, is niet de maan'. Over het leven en de liefde praten, uitwisselen... zijn richtinggevers naar wat het leven is, naar wat liefde is, maar is noch Leven, noch Liefde. We zijn steeds onderweg... 

Bows and flows of angel hair
And ice cream castles in the air
And feather canyons everywhere
I've looked at clouds that way

But now they only block the sun
They rain and snow on everyone
So many things I would have done
But clouds got in my way

I've looked at clouds from both sides now
From up and down, and still somehow
It's cloud illusions I recall
I really don't know clouds at all

Moons and Junes and Ferris wheels
The dizzy dancing way you feel
As every fairy tale comes real
I've looked at love that way

But now it's just another show
You leave 'em laughing when you go
And if you care, don't let them know
Don't give yourself away

I've looked at love from both sides now
From give and take, and still somehow
It's love's illusions I recall
I really don't know love at all

Tears and fears and feeling proud
To say "I love you" right out loud
Dreams and schemes and circus crowds
I've looked at life that way

Oh but now old friends are acting strange
They shake their heads, they say I've changed
Well something's lost but something's gained
In living every day

I've looked at life from both sides now
From WIN and LOSE and still somehow
It's life's illusions I recall
I really don't know life at all

I've looked at life from both sides now
From up and down and still somehow
It's life's illusions I recall
I really don't know life at all
Songwriters: Joni Mitchell

Reactie schrijven

Commentaren: 0