OPEN HUIS voor innerlijke rust in verbinding met gelijkgestemden_3

Dag mooie mede-mens

 

Het was een druilerige, koude dag vandaag... ideaal om binnen te blijven met een warme mok thee. Het weer toont ons z'n aprilse grillen. Toch zien we, horen we en voelen we dat het lente is. Op een week tijd zijn haast alle bomen groen, de dagen zijn al een pak langer en de vogels twitteren er op los. Mijn poging om eens berkensap te tappen is jammer genoeg slecht (voor mij dan toch) afgelopen. Blijkbaar vond een wandelaar dit goedje ook wel de moeite. Na mijn plaasterperiode begon mijn moestuintje te roepen en nu ben ik er al een paar weken rustig aan het werk. Permacultuursgewijs, of althans een poging tot, breng ik prima compost aan, strooi ik een laag haksel op de paadjes, hoop ik dat Oost-Indische kers mijn bergje onkruid zal bedekken, vlecht ik met vers geknipte wilgentakken een afscheidinkje, sorteer ik m'n pas gekocht zaaigoed: o.a. kliswortel, spruitkool, shiso en wortelpeterselie... Dit zijn zo'n paar speciallekes die ik wil uitproberen. Ik tuinier samen met een 30-tal andere tuiniers in een ecologisch project, gesponsord door de gemeente en door Velt. We organiseren samenwerkdagen, opentuindagen en af en toe leerrijke en boeiende activiteiten zoals mandenvlechten, paddenstoelen kweken op boomstammen, een kruidenspiraal aanleggen...

Ik vond op het internet volgend filmpje terug, dat heel mooi uitlegt waar samentuinieren voor staat en wat het doet met mens en natuur.
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/01/16/de-eetbare-stad
Nog zo'n knap voorbeeld van waartoe de mens in staat is, is de stad Andernach in Duitsland. In alle groenvoorzieningen zijn eetbare planten aangeplant, zoals amandelen, perziken, mispels en dergelijke, die door de bevolking vrij geoogst mogen worden. Prachtig toch!!
Zelf kunnen instaan voor mijn eigen gezonde voeding vind ik een kostbaar geschenk. In de kooklessen over natuurvoeding die ik al een paar jaren volg, leer ik deze schatten uit de natuur ook lekker en gezond klaarmaken. 


In mijn derde Open Huis wil ik voeding een belangrijke plek geven. Voedsel, zuiver en eerlijk geteeld, doet iets met ons lichaam. Meestal verzorgen we onze auto's op en top. We doen in een dieselauto geen benzine, we gaan regelmatig op onderhoud en bij het minste raar geluidje staan we bij de garage. 

Wat doen we met ons lichaam? Verzorgen we alleen maar de buitenkant, of schenken we ook aandacht aan de binnenkant? Welke signalen krijgen we van ons lichaam als we pijn of ongemak ervaren? Ik geloof heel sterk in het effect van voeding. Hoe gezonder en zuiverder ons voedsel is, hoe meer dit een weldaad is voor ons lichaam. Iedereen die mij kent, weet dat ik ook belang hecht aan het voorkomen van afval, dat ik op energie bespaar, biologisch afbreekbare producten gebruik..jaja, ik ben een groene griet :-)

Voor mij hangt het allemaal samen. Een gezonde leefomgeving, zuivere lucht en water... als ieder mens daar toegang tot zou hebben, zouden we allemaal veel gelukkiger en gezonder zijn. Ik draag alvast mijn steentje bij door mijn manier van leven.

Binnenkort is er in de gemeente een infoavond over autodelen... daar ga ik ook mijn licht eens opsteken, ah ja :-)

Reactie schrijven

Commentaren: 0